Asociația INPUT AGRO ROMÂNIA – COMUNICAT
COMUNICAT
Asociatia Input Agro Romania, în calitatea noastră de asociație a principalilor distribuitori de inputuri din sectorul agricol din România (la care am aderat peste 80% din jucătorii din piață, însumând o cifră de afaceri de aprox. 2.5 miliarde euro și deservind cca. 20.000 fermieri profesioniști, pe o suprafața agricolă de 7 milioane de hectare), in urma participarii noastre la consultarile convocate in data de 20.09.2024 de Domnul Ministru al Agriculturii Florin Ionut Barbu, dar si a dezbaterilor publice privind măsurie preconizate prin „Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, dorim sa prezentam in mod public urmatoarele concluzii si solutii.
Asociatia Input Agro Romania inteleg si cunosc foarte bine situatia financiara extrem de dificila a fermierilor romani, situatie datorata mai multor factori cu impact major in ultimii ani, amintind succesiunea de ani cu seceta care a redus productia agricola, cresterea rapida a preturilor catre maxime istorice la inputuri, preturi minimale la cereale. Insa, situatia din ferma s-a transferat catre distribuitorii de inputuri, pentru ca nu pot exista pe lantul comercial rezultate bune cand unui partener de pe lant ii lipseste profitul sau finantarea. Dovada sta in cifrele slabe raportate de toti distribuitorii pentru anul 2023, multi raportand pierderi financiare, datorita acelorasi factori care au decapitalizat si fermierul roman.
Solutia insa nu este decapitalizarea sectorului distributiei de inputuri, pentru ca agricultura romaneasca se finanteaza intr-o proportie covarsitoare prin credit furnizor ( peste 1.5 miliarde de euro ), integral fermier-distribuitor si partial distribuitor-producator, pentru ca fermierul nu are acces la alt tip de finantare, asa cum ar fi normal.
Astazi, distributia are o rata de recuperare a datoriilor de aproximativ 50% pentru datoriile fermierilor din anul 2024 si de 75% pentru datoriile fermierilor din anul 2023, in conditiile in care rata de profit medie multianuala a distribuitorilor este cuprinsa intre 1.5% si 4%, din datele publicate pe baza situatiilor financiare depuse.
Prin urmare, solutia amanarii platilor de la fermier catre distribuitor va agrava situatia financiara a distribuitorilor si ii va conduce catre faliment si in imposibilitatea de a mai finanta inputuri catre fermieri, in anul in care fermierii au cea mai precara situatie financiara.
Prima solutie propusa de noi este sprijinirea, finantarea si protectia intregului lant comercial fermier-distribuitor-producator, pentru a putea asigura livrarea semintelor, a ingrasamintelor si a produselor de protectie a plantelor si in anul 2025. Criza fara precedent din domeniul agro este vizibila pe tot lantul comercial si agricol si fiecare companie deconteaza aceasta criza.
Insa este nevoie de finantare, atat pentru fermieri, cat si pentru distribuitori. Cunoastem foarte bine faptul ca fermierii au de rambursat credite in urmatoarele luni si ca situatia actuala nu le permite multora dintre fermieri refinantarea prin sistemul bancar, datorita lipsei de garantii si datorita rezultatelor financiare slabe din ultimii ani.
Tocmai de aceea, a doua propunere a noastra este aceea de a aduce lichidate in sistemul agricol, atat vegetal cat si zootehnic, prin credite garantate de stat, Creditul Fermierului cu garantie de stat in cota de 100% si plafoane marite pentru valoarea ajutorului de stat, pentru ca fermierii sa poata accesa in numar cat mai mare astfel de finantari, pentru a-si putea plati cat mai repede datoriile catre distribuitori, pentru a putea accesa noi finantari de inputuri. Este necesar ca aceasta masura sa fie complet functionala si sa se poata deconta facturile restante pana cel tarziu la finele anului 2024, altfel situatia distribuitorilor va fi una dramatica.
Dar este nevoie si de solutia a treia, de credite de tip IMM Invest prin FGCR, pentru toate companiile din domeniu : fermieri, distribuitori si producatori. In primul rand pentru ca nu doar fermierii calamitati in anul 2024 au probleme financiare. Programul IMM Invest a fost un succes si a fost primul program care a oferit cu adevarat finantare in domeniul agricol si ar trebui continuat pentru a redresa urgent situatia financiara a companiilor.
Suntem constienti si de faptul ca multi fermieri au deja un nivel de datorie foarte mare si/sau nu mai au bunuri libere de sarcini, pentru ipoteca necesara. Tocmai de aceea noi, distribuitorii, ne-am asumat in cadrul consultarilor de la MADR sustinerea acestora, prin creditele cu garantie de stat de minim 100% prin care sa ii putem finanta pe acesti fermieri.
Consideram ca prioritatea Guvernului Romaniei trebuie sa fie functionarea schemelor de finantare cu garantia statului, pentru fermieri si pentru distribuitori, pentru incasarea sumelor restante si plata acestora catre producatori, dar si pentru a putea avea la timp inputuri pentru anul agricol 2025.
Solicitam crearea unui grup de lucru care sa includa autoritati ( Miniserul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Ministerul Finantelor, Miniserul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ), sistemul bancar ( banci, reprezentantii fondurilor de garantare, BNR ), distribuitori, asociatiile de fermieri si producatori, pentru a ne asigura ca toate solutiile de finantare vor fi implementate rapid si vor fi functionale pentru tot lantul. Solicitam reprezentantilor Ministerului Agriculturii crearea acestui grup si invitarea tuturor autoritatilor si companiilor la urmatoarea runda de consultari, pentru a grabi acest proces.
In acelasi timp, trebuie sa acceptam ca exista in orice domeniu companii de buna credinta si companii de rea credinta. Am inteles reclamatiile venite din partea fermierilor, la adresa anumitor distribuitori care au practici abuzive iar noi ne delimitam complet de acest mod de a impovara si mai mult fermierul, prin penalitati exorbitante si executari abuzive. Membrii Asociatiei Input Agro Romania au o rata de executare anuala cuprinsa intre 0.5% si 0.7%, pentru ca am fost orientati catre solutii, nu catre executari.
Sustinem urmatoarele masuri pentru a preveni aceste practici abuzive : un set de reguli care sa protejeze atat fermierul cat si distribuitorul, de abuzul anumitor fermieri sau distribuitori si propunem un set de conditii, prin care fermierul care acceseaza garantia de stat direct sau prin distribuitor, sau care primeste finantarea inputurilor sa nu aibe posibilitatea de a-si muta/instraina bunurile si terenurile pe o alta noua companie, a patra masura comunicata si agreata, iar distribuitorii sa nu poata factura penalitati peste un anumit nivel, agreat in cadrul consultarilor, un nivel mai mare fata de costul suplimentar de creditare oferit prin sistemul de creditare, aceasta fiind a cincea propunere in cadrul consultarilor.
Tocmai de aceea, asociatia Input Agro va propune in curand Min Agriculturii un set de reguli privind statutul de distribuitor, o lege atat de necesara in Romania pentru protectia fermierilor si eliminarea abuzurilor din partea anumitor companii care nu au ca activitate principala distributia de inputuri.
Propunerile noastre catre Ministerul Agriculturii vor fi in continuare cele de sustinere a intregului lant, pentru toti fermierii, distribuitorii si producatori de inputuri, fara exceptie, in acord cu normele bancare si legile nationale si europene, prin parteneriate cu sectorul bancar pentru a oferi in primul rand finantarea atat de necesara si urgenta.
A sasea masura pe care o propunem este aceea de a stimula investitiile in sisteme de irigatii, prin credite acordate fermierilor pentru investitii pe termen lung, de minim 10 ani, cu garantie de stat si dobanda subventionata. In completarea cu a saptea masura propusa,
anume masuri fiscale ( deduceri si/sau scutiri de taxe ) pentru investitii in irigatii, in productia de inputuri si in cercetarea agricola.
Cunoastem foarte bine provocarile bugetare din acest an si salutam ajutorul pentru calamitate anuntat de Dommnul Ministru Florin Barbu dar si sistemul de asigurare prin Eximbank, cu o valoare de 3.000 de lei / ha. Credem ca sistemul de asigurare este un mare pas catre securitatea financiara a fermierilor romani, un sistem care in viitor poate asigura finantarea bancara in ferma.
Distribuitorii membri ai Input Agro Romania isi doresc ca fiecare fermier sa isi continue activitatea agricola, sa primeasca finantare si sprijin din partea autoritatilor, iar noi sustinem masurile care vor sprijini si proteja intregul lant fermier-distribuitor-producator.