|  | 

Info

Atenție! Au apărut atacurile muștei galbene la grâu

În urma vizitelor în câmp, am constatat în lanurile de grâu prezența muștei galbene a cerealelor (Chlorops Pumilionis). Adultul este de culoare predominant galbenă, are 3–5mm și prezintă pe torace cinci dungi longitudinale, de culoare negru-brun. Larva este apodă, inițial transparentă, apoi alb – gălbuie, cu o lungime de 6 până la 9 mm.

Chlorops Pumilionis are două generații pe an. Hibernează ca larvă în zona mugurelui terminal de creștere al plantei atacate. Adulții, în mod normal, apar în luna mai. Însă ținând cont de condițiile meteo favorabile din acest an, în unele culturi din sudul țării muștele galbene deja au apărut. Adulții au o perioadă destul de lungă de viață, fiind activi mai ales în zilele călduroase și însorite.

Muștele celei de a doua generații trăiesc aproximativ două luni si jumatate. În unele cazuri, insectele preferă grâul, în altele, orzul. Sunt cunoscute două tipuri de atac. Primul apare din cauza întârzierii semănatului. Larvele produc pagube țesuturilor tinere, inclusiv punctelor de creștere.

Tulpinile se deformează, internodurile se opresc din creștere, spicul nu mai apare. Când semănatul se face devreme, spicele au timp să apară. După ce ajung la spic, larvele coboară către bază, hrănindu-se cu părțile mai subțiri. O “brazdă” de culoare maronie se poate observa pe spic și pedicul.

Un alt simptom de recunoaștere: planta de grâu mică, puternic înfrățită, frunza centrală îngălbenită la vârf și ofilită, iar în momentul în care tragem de ea în sus se smulge foarte usor și se poate constata rosătura de la bază, punctul de inserție. Atacul este similar cu cel al muștei suedeze, din toamnă.

Cele mai vurnelabile sunt păioasele semănate tardiv (după cum știm, anul trecut cam toate au fost în această situație).

COMBATERE

Musca galbenă a cerealelor poate fi combatută în timpul zborului și atunci când larva se deplasează după eclozare, de pe frunză spre tulpină.

Pentru combatere, recomandăm un tratament rapid cu un insecticid de contact asociat cu Silwet Top, pentru o mai mare eficiență.

 

Articole Similare

 • Stim+: Inovație și performanță în fertilizare

  Stim+: Inovație și performanță în fertilizare

  Este bine-cunoscut faptul că îngrășămintele de tip starter aplicate odată cu semănatul reprezintă tehnologia ideală pentru un start bun și o răsărire viguroasă a plantelor de cultură. Totodată, acest tip de îngrășământ reprezintă o poliță de asigurare pe care orice fermier aplecat spre tehnologie și rezultate rentabile. Cum ar fi totuși, dacă am putea aplica

 • EKOLIST® CEREALE – NOUL STANDARD ÎN FERTILIZAREA CU MICROELEMENTE

  EKOLIST® CEREALE – NOUL STANDARD ÎN FERTILIZAREA CU MICROELEMENTE

  Culturile de cereale păioase sunt unele dintre cele mai sigure culturi, datorită faptului că acestea sunt genetic concepute pentru a rezista temperaturilor scăzute din timpul iernii. Însă, la fel ca toate celelalte culturi, și cele de păioase necesită atenția cuvenită – atât în ceea ce privește pregătirea terenului, cât și respectarea tuturor verigilor tehnologice, pentru

 • NITROSPEED 39 – Mai mult decât azot!

  NITROSPEED 39 – Mai mult decât azot!

  NITROSPEED 39 – Mai mult decât azot! Culturile agricole de toamnă au câteva particularități ce impun măsuri tehnologice specifice, menite să stimuleze pe cât posibil vegetația și să elimine orice concurență a buruienilor din cultură. După ieșirea din iarnă, culturile au nevoie de o mai mare atenție din partea fermierilor. Ne aflăm în plină etapă

Ce ne inspira

„Cel care stă la umbră astăzi, o face pentru că a plantat un copac cu mult timp în urmă.”

Warren Buffet